Home De Wilhelmina
Kijk vrijblijvend in onze agenda Agenda

Historisch zeilschip uit 1893

De Wilhelmina werd in 1893 gebouwd in Waspic bij de bekende werf Ruijtenberg. Uit een binnen de familie bewaard archief bleek dat het ship oorspronkelijk de naam St Antoine droeg. In 1925 kreeg ze de naam Wilhelmina.

Het schip voer 90 jaar als vrachtschip in Nederland, Duitsland en Denemarken. In 1983 werd ze omgebouwd tot passagiersschip. Het schip werd ook korter gemaakt, er ging 5 meter tussenuit want ze was voor die tijd wel erg groot. Nu kan de Wilhelmina overigens wel op veel plaatsen in de Friese en Groningse binnenwateren komen, waar de grotere zeilende passagiersschepen niet kunnen varen.

En waar vroeger ook vaak de schippersvrouw achter het roer stond, en de schipper en knecht het zware werk deden, staat op de Wilhelmina Harriët als co-schipper achter het roer of roert in de pannen.

De bemanning

Onder de luikenkap

In het voormalige ruim is een comfortabel dagverblijf ingericht waar het fijn vertoeven is. Er is plaats voor 25 personen om te eten, te kletsen, een spelletje te spelen of te genieten van muziek. De keuken is een fijne plek om te kokkerellen, met veel extra’s zoals verschillende mooie borden en schalen, een grote koelkast en groot fornuis.

Er zijn 25 bedden verdeeld over tien hutten en er zijn drie badkamers met wc’s.

Specificatie de Wilhelmina

Veiligheid aan boord

De Wilhelmina en haar bemanning voldoet aan alle regels van de overheid. Het schip heeft alle benodigde veiligheidscertificaten, de bemanning alle benodigde diploma’s en vergunningen. Voor de gasten zijn er complete zeilpakken aan boord en self inflateble reddingsvesten met geldig certificaat.

U kunt bij de overheid controleren welke historische schepen geldige certificaten aan boord hebben.

https://www.ilent.nl/documenten/transport/binnenvaart/gecertificeerde-zeilende-passagiersschepen-voor-binnenwateren/publicaties/index

Culinair genieten met
Vers bereide maaltijden
aan boord

Sinds 1893. De
Wilhelmina kiest al 130
jaar het ruime sop

Op de fijne brede
bedden, zit het met jouw
slaapcomfort wel goed

Opladen? Iedere hut is
voorzien van 220 volt
 stroompunten

De Wilhelmina biedt
overal voldoende
stahoogte

Compleet: Ook het
bedlinnen behoort tot het
standaardpakket