De Wilhelmina

Welkom op het water met de Wilhelmina

Schipper Harriët Stalman

Het werken met mensen vind ik heel fijn, iedere groep is weer anders en vraagt om een eigen aandacht. Daar probeer ik zo goed mogelijk op in te spelen, het is tenslotte de vakantie en vaarbeleving van onze gasten.

Zelf zeil ik al sinds 1987 op het Wad, een prachtig gebied waar ik niet op uitgekeken raak. Ik hou ontzettend van die mooie oude schepen.

In 2013 ben ik getrouwd met Roel, hij heeft zijn eigen werk als schipper op de binnenvaart. Als Roel thuis is vaart hij regelmatig mee op de Wilhelmina. Zelf zegt hij dat hij ‘het zeilen al in de luier heeft geleerd’.

Maatje,

Vanaf de zomer in 2022 is deze prachtige maar vooral lieve Golden Doodel onderdeel van ons team.

De Wilhelmina is in 1893 gebouwd in Waspic, bij de bekende werf Ruijtenberg. De nazaten van de familie Ruijtenberg houden nog steeds een archief bij over de schepen van de werf. Gelukkig ook van de Wilhelmina.

Tijdens de feestelijke heropening van ons vernieuwde schip, op 13 april 2013, kwam de Heer Ruijtenberg dan ook graag kijken. Veel schepen hebben de schaalvergroting in de binnenvaart niet overleefd. Gelukkig is er door de inzet van velen toch nog een deel van de oude vrachtvloot behouden gebleven. Nergens ter wereld is er nog zo’n uitgebreide vloot met historische schepen.

De Wilhelmina is door de eerste eigenaar St Antoine gedoopt en in 1925 word zij voor het eerst Wilhelmina genoemd. Na 90 jaar vracht te hebben vervoerd door heel Nederland, Duitsland en Denemarken, is de Wilhelmina in 1983 omgebouwd als passagiers schip.

De masten waren er destijds al af, maar gelukkig kon men aan de puttings en dergelijke nog wel zien waar ze opnieuw geplaats moesten worden. Voor die tijd, 30 jaar geleden, was het een erg groot zeilend passagiersschip, zo groot dat men het schip 5 meter heeft ingekort, toen kon niemand zich voorstellen dat de Wilhelmina qua grote al snel niet meer erg groot was. Het voordeel is nu wel dat wij bijna overal nog kunnen komen, wat onze grote broers niet altijd kunnen zeggen.

Aanvankelijk werd het schip altijd bemand door het hele gezin, vader, moeder, knecht en eventuele kinderen. De mannen deden het hijsen en overstag gaan en de schippersvrouw stond aan het roer omdat zij vanaf die plek ook de kroost in de gaten kon houden.

Schippersvrouwen stonden altijd al bekend als geëmancipeerde en eigenzinnige vrouwen, die het bedrijf ook alleen voortzetten als dat nodig was. Soms vraag ik me af wat de oude schippers van de Wilhelmina zouden denken, als ze nog even een blik konden werpen op hun oude schip, dat nu met alle denkbare comfort over de Wadden zeilt, met een vrouw aan het roer.

Hartelijke groet, Harriët

Plattegrond schip

In de ruime en beschutte kuip van de Wilhelmina is het goed toeven. De Wilhelmina heeft centrale verwarming en warm water in het hele schip. Aan boord vindt u, behalve de keuken en het dagverblijf:

3 douches
3 toiletten
1 x 1-persoonshut
6 x 2-persoonshut
3 x 4-persoonshut

Vaargebied

De Wadden is een uniek gebied dat geheel terecht op de werelderfgoed lijst staat van de UNESCO.

Nergens kom je zo’n dynamisch gebied tegen zoals hier, met zijn droogvallende zandbanken, getijdestromingen en overweldigende natuur. Zeehonden die op een plaat liggen te rusten of in het zog van het schip aan het vissen zijn. Eilanden aan de einder, met aan de voet van de vuurtoren het dorp met de veilige haven. Zeilen op de Wadden is genieten!

Naast het Waddengebied varen wij ook op de Nederlandse binnenwateren, zoals het IJsselmeer, Markermeer en doen we mee aan traditionele tochten.

Technische gegevens en keuringen

Regelmatig word de Wilhelmina gecontroleerd door keuringsinstanties op veiligheid gasinstallatie, elektriciteit, mast en tuigage en nog veel meer. Er zijn voldoende gekeurde reddingsvesten aan boord, ook kindermaten. Het schip en de bemanning voldoen aan alle eisen die de overheid aan ons stelt.

U kunt dat controleren op de site van ILenT; https://www.ilent.nl/onderwerpen/gecertificeerde-zeilende-passagiersschepen-voor-binnenwateren/documenten/infographic/lijsten/gecertificeerde-zeilende-passagiersschepen-binnenwateren/databestanden/index

Lengte: 29 meter
Breedte: 6,20 meter
Diepgang: 1,15 meter
Zeiloppervlak: 280 M2
Motor: DAF 1160
Drinkwater: 5000 liter
Europanr: 03170274
MMSInr: 244690092

Culinair zeilweekend

Boek nu een culinair zeilweekend als solo reiziger, met familie of vrienden en kom heerlijk ontspannen op de Wadden

Bekijk live beelden van de Wilhelmina