Home Veel gestelde vragen

Helpen, varen, kinderen en meer!

Helpen aan boord?

Er zijn zo’n tien mensen nodig om de zeilen te bedienen. Onder leiding van de maat oefenen we, en na één keertje oefenen al zeilen we als een echt zeilteam.

De vaarroute

Samen met de gasten bespreken wij de vaarroute op de dag van inscheping, de invloed van wind en getij zijn daarvan van invloed.

Slecht weer?

Vanaf windkracht 7 mogen wij niet meer uitvaren. Gelukkig waait het zelden erg lang erg hard. Het kan zijn dat wij extra vroeg of heel laat uitvaren om slecht weer te omzeilen. Heel soms kunnen we echt niet uitvaren. Vooraf proberen we de route dusdanig te plannen dat we stil liggen op een leuke plaats waar voldoende te doen is voor iedereen.

Kunnen we droogvallen?

Droogvallen is een unieke ervaring, en dat doen we graag met u. Maar ook hier geldt: alles is afhankelijk van wind en water. Het getij moet mee zitten, en veel wind is vaak een spelbreker. Een weekeinde is dan nogal eens te kort. Maar als het even kan, maakt u het mee!

Vertrek op vrijdag?

Vrijdagavond heten wij iedereen welkom aan boord, maken wij met u de planning voor de reis en vertellen wij u de haven en huisregels. Op zaterdagochtend zeilen wij naar onze geplande bestemming. Maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Varen we bijvoorbeeld naar Oerol, dan is het van belang zo snel mogelijk te vertrekken omdat de ligplaatsen op Terschelling dan heel erg beperkt zijn. Dit word altijd duidelijk vooraf aangegeven.

Zeeziek

Hoe voorkom ik zeeziekte horen wij vaak. Het antwoord is heel eenvoudig: frisse buitenlucht en uw blik op de horizon. Deining komt door de beschutting van de zandbanken bijna niet voor. Speciale zeeziekte pillen kunnen geen kwaad, maar vergeet niet ze op tijd in te nemen.

Wat is geschikte kleding?

Soepel waterdicht schoeisel en een waterdicht jack is sowieso handig. De Wilhelmina heeft verder in allerlei maten zeiljassen en pakken aan boord. Zorg dat je onder je jas verschillende ‘laagjes’ aan hebt. Daarmee blijf je het warmst!

Verzekeringen?

Voor uw bagage kunt u een reisverzekering afsluiten. Ook een annuleringsverzekering kunt u zelf afsluiten. Voor bijzondere evenementen bestaan speciale stormverzekeringen.

Kinderen

Wij varen vaak met kinderen en zorgen ervoor dat ook zij het naar hun zin hebben. Er zijn reddingsvesten voor kinderen aan boord. Maar zijn er veel kinderen mee, geeft u dan hun gewicht door, dan zorgen wij voor de juiste vesten. De regels aan boord gaan vooral over niet rennen en springen en de reddingsvesten. De meeste kinderen beseffen goed waarom deze regels er zijn.

Huisdieren

Huisdieren mogen alleen mee in overleg met de schipper! Honden die niet zijn grootgebracht op schepen, zijn er vaak niet op hun gemak. Het schip beweegt, wat het lopen voor honden bemoeilijkt en ‘s nachts lopen er voortdurend mensen langs hun slaapplaats, waardoor ze regelmatig aanslaan.